Schaafwond
Verwondingen admin  

Zo kun je het beste een schaafwond verzorgen

Een schaafwond bij een kind of volwassene is zo veroorzaakt en is meestal niet gevaarlijk. Een goede verzorging is wel noodzakelijk en wij geven hier een aantal tips voor de behandeling en een stappenplan voor een correcte genezing. Sla deze tips goed op zodat je bij een volgend ongelukje direct kunt ingrijpen en infecties kunt voorkomen. Bij een schaafwond is de bovenste laag van de huid beschadigd en het kan een pijnlijke wond zijn.

 

Zo verzorg je het beste een schaafwond

 

Dit is het stappenplan:

 

  1.     Maak de wond allereerst goed schoon onder lauwwarm water. Het is belangrijk om geen zeep of ontsmettingsmiddelen te gebruiken. Als er zand of grind in de wond gekomen is kun je dit eruit halen met een pincet.
  2.     Laat de wond vervolgens goed drogen zonder dat je er een pleister op doet. Meestal genezen deze wonden netjes zonder dat er een litteken achterblijft.  In sommige gevallen kan er een tetanusprik noodzakelijk zijn. Dat geldt in het bijzonder als de wond in aanraking is geweest met aarde of straatvuil.
  3.     Als de wond gaat ontsteken waarbij hij warm aanvoelt of opzwelt dan is het belangrijk om de huisarts in te schakelen.

 

Neem contact op met de huisarts bij de volgende klachten

 

Over het algemeen geneest een schaafwond snel en heb je er verder weinig last van. Na verloop van tijd zul je er zelfs niets meer aan zien. Wel is het belangrijk om contact op te nemen met de huisarts bij een mogelijke ontsteking, als je veel pijn hebt of als er vocht uit de wond komt. Daarnaast is het belangrijk om medische hulp te zoeken als je bepaalde bewegingen niet meer kunt maken omdat dit kan wijzen op een beschadiging aan een gewricht of zenuw.